Πιπέρι Σετσουάν
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πιπέρι Σετσουάν δεν προκαλεί μόνο πικράδα, αλλά και ένα ελαφρύ τσιμπητό αίσθημα, χωρίς ωστόσο να είναι κατακλύστηκα πικάντικο. Η ευελιξία του, το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε διάφορα είδη φαγητών. Συχνά χρησιμοποιείται σε πιάτα με κόκκινα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και λαχανικά.

Οι καρποί σετσουάν εμφανίζουν εμφανώς ηπιότερη καυστικότητα στη γεύση από το μαύρο πιπέρι και προσθέτουν μια μοναδική λεμονάτη επίγευση όπου αυτό προστίθεται.
Είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά του γνωστού Κινέζικου μίγματος των πέντε μπαχαρικών.Αγριο πιπερι προέλευση Νεπαλ.
Χάρη στη λεμονάτη χροιά του συνοδεύει άψογα πιάτα με ψάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, όπου προστίθεται σε σάλτσες και μαρινάτες. Στην ασιατική κουζίνα χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική.
Ιδιότητες:
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι καρποί του φημίζονται ως φαρμακευτικό βότανο αντισπασμωδικό και άφυσο (διαλύον τα αέρια του στομάχου). Το μούδιασμα που προκαλούν στα νεύρα της στοματικής κοιλότητας, αξιοποιήθηκε ανέκαθεν για να ανακουφίσει τους πόνους των δοντιών, ενώ φαίνεται να έχει χωνευτικές και αποτοξινωτικές επιδράσεις για το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα αντίστοιχα. Χρησιμοποιείται ως θερμαντικό για την ανακούφιση πόνων στη κοιλιακή χώρα, εμέτων και διάρροιας.