Γλυκάνισος
Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους σπασμούς των εσωτερικών μυών (του στομάχου και των εντέρων).

Το γλυκάνισο (Pimpinella anisum)
είναι φυτό που καλλιεργείτο για τις αρωματικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Πρόκειται για το άνισον του Διοσκουρίδη, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται και στις ιδιότητές του ως βοτάνου που θερμαίνει, διευκολύνει την αναπνοή, ανακουφίζει τους πόνους και καταπραϋνει τη δίψα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το συνιστούσαν στα κρυολογήματα. Ο Ιπποκράτης (460-370π.Χ.) πίστευε ότι ο γλυκάνισος σταματούσε το φτάρνισμα.
Στη Ρώμη, ήταν ευρέως διαδεδομένο το «κρασί του Ιπποκράτη» που αποτελούνταν από νερό, κρασί και γλυκάνισο. Οι Ρωμαίοι επίσης, χρησιμοποιούσαν το γλυκάνισο σε ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, που το έτρωγαν μετά το γεύμα τους για να χωνεύουν.
Το κυριότερο συστατικό του αιθέριου ελαίου είναι η ανηθόλη, θεωρείται χωνευτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, ισχυρό αντιφυσητικό γαλακτογόνο, αυξάνει επίσης την έκκριση υγρών απʼ όλους τους ενδοκρινούς αδένες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην μείωση της βουλιμίας και είναι ήπιο καθαρτικό και τονωτικό ενώ βοηθάει στη λιποδιάλυση.
Επειδή το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου αποβάλλεται από τον οργανισμό τμηματικά και από την αναπνοή, το φαρμακευτικό σκεύασμα συμβάλει και στον καθαρισμό των φλεμάτων από τους αναπνευστικούς οδούς. Εισπνοή καμένου γλυκάνισου διευκολύνει όσους υποφέρουν από συνάχι, ενώ ως ρόφημα βοηθά στις αϋπνίες.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα.
Βοηθά στη χώνεψη και στην μείωση της βουλιμίας
θεωρείται διεγερτικό της καρδιάς και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση.
Είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους σπασμούς, κολικούς των εσωτερικών μυών (του στομάχου και των εντέρων)
Αυξάνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητα τους.
Χρησιμοποιείται ενάντια στο άσθμα, στον βήχα και τον ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών
Ρίχνει τον πυρετό.
Καταπραΰνει τον στομαχόπονο αλλά και τα νεύρα σε περιπτώσεις υπερέντασης
Βοηθάει την βραχνάδα της φωνής, σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο.
Ανακουφίζει επίσης τους παιδικούς κολικούς.
Θεραπεύει τη βρογχίτιδα, τον κοκίτη και τη βραχνάδα της φωνής.
Βοηθάει τις μητέρες που θηλάζουν γιατί αυξάνει το γάλα.
Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην "αποτοξίνωση" των νεφρών, του ήπατος και του παγκρέατος.
Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ψώρας.
Καταπολεμά την ψυχρότητα και ανικανότητα
Τονώνει τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων (ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλος).
Ο γλυκάνισος έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ριζική αντιμετώπιση της ψωρίασης.
Αντιμετωπίζει τις διαταραχές του ύπνου ( αϋπνία )
Για ρευματισμούς , οσφυαλγίες, κυστίτιδα (ανάμιξη με μάραθο)
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει τις περιττές βλέννες.
Πόνοι: Το αιθέριο έλαιο είναι αποτελεσματικό για κάθε είδους μυϊκών πόνων στο σώμα μας.
Μέθη: Αντιμετωπίζει την μέθη. Βάλτε σε ένα μαντήλι τρεις-τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο και μυρίζετε τακτικά για να ξεπεράσετε την μέθη.
Δραστικές Ουσίες: Χολίνη, ανεθόλη, εστραγόλη, αζωτούχες ουσίες, μεθυλχαβικόλη, ανισοκετόνη, τερπίνη και ρητίνες.
Περιέχει ρητίνη, στεραρίνη, χλωροφύλλη, λάδι και αιθέριο έλαιο και ασβέστιο.
Τρόποι χρήσης:
Στην κουζίνα, τα φύλλα γλυκάνισου χαρίζουν διακριτικό άρωμα σε σούπες, χορτόπιτες και σαλάτες, ενώ η προσθήκη του δίνει γεύση σε κέικ και ψωμιά αλλά και διάφορα γλυκίσματα. Με γλυκάνισο αρωματίζονται επίσης το ούζο, το τσίπουρο, διάφορα λικέρ και σιρόπια, καθώς και οδοντόκρεμες και σαπούνια.
Σαν αφέψημα, χρησιμοποιείται για τα προβλήματα του στομάχου. Βράζουμε ένα κουταλάκι φύλλα και σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Για τους κολικούς βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα ποτήρι γάλα για 10 λεπτά..
Για τον βρογχικό κατάρρους βράζουμε μαζί με γλυκάνισο και λίγο μάραθο.
Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνισο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό.
Σαν έγχυμα. Μία κουταλιά σπασμένους σπόρους σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει στραγγίζουμε και το πίνουμε.
Για την αϋπνία πιείτε γάλα με μια κουταλιά σπασμένους σπόρους γλυκάνισου.
Όταν έχετε πονόδοντο ρίχτε λίγο αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε ένα φλιτζανάκι νερό και κάντε μπουκώματα. Θα ανακουφιστείτε αμέσως.
Άλλες χρήσεις . Αν ρίξετε λίγο γλυκάνισο μέσα σε ταγγισμένο λάδι μέσα σε 3-4 μέρες θα φύγει η ταγγίλα. Η μυρωδιά και η γεύση του ελαιολάδου θα επανέλθει.