Βάφουμε αυγά !!!

2024-04-25

Ριζάρι – Φυτική βαφή αυγών

Μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μας, με έντονο κόκκινο χρώμα, το Πάσχα!

Ριζάρι (Rubia tinctorum) είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Rubiaceae – Ερυθροδανοειδών , γνωστό με πολλά κοινά ονόματα: Ερυθρόδανο το βαφικό ή Ρούβια η βαφική.

Η ρίζα συλλέγεται στο τέλος του δεύτερου έτους της βλάστησης ή στο τρίτο.

Από την ρίζα του παράγεται μία κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για βαφή νημάτων.
Η βαφή που προκύπτει από το ριζάρι έχει ως κύριο συστατικό την αλαζαρίνη.

Η χρήση του ριζαριού εγκαταλείφθηκε όταν η χημική βιομηχανία παρήγαγε την ένωση ανιλίνη που έδινε το ίδιο αποτέλεσμα.

ΧΡΗΣΗ

• Αρχικά, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τριάντα αυγά και κάμποσο παραπάνω. Προσθέτουμε στο νερό 50γραμμάρια ριζάρι.

• Θα αφήσουμε το ριζάρι μας να βράσει για 20'-30', παρατηρώντας το χρώμα που αποκτά το νερό μας. Συνήθως, το νερό δεν αργεί να αποκτήσει ένα βαθύ, πορφυρό χρώμα.

• Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά, θα το αφήσουμε για κάποια ώρα μέσα στην κατσαρόλα με σκεπασμένο καπάκι. Μετά, θα το σουρώσουμε με μια σήτα και θα το μεταφέρουμε σε μια δεύτερη κατσαρόλα.

• Θα προσθέσουμε στο νερό μισό πατηράκι ξίδι, για να γίνει το χρώμα ακόμα πιο διαυγές, και θα τοποθετήσουμε μέσα σε αυτό προσεκτικά τα αυγά μας, τα οποία θα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

• Θα βράσουμε τα αυγά στο πορφυρό νερό για 15', θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα τα αφήσουμε πάνω στο μάτι για μισή ώρα ακόμα.

• Αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, θα αφήσουμε τα αυγά στο εσωτερικό της για ακόμα περισσότερη ώρα, παρακολουθώντας το χρώμα.

• Μόλις τα βγάλουμε από το νερό, θα τα βάλουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και μετά θα τα γυαλίσουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο!

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε