Το σουμάκ είναι διάσημο για την χαρακτηριστική ξινή γεύση του, η οποία το καθιστά αναγνωρίσιμο και πολύ δημοφιλές σε πολλές παραδοσιακές κουζίνες. Η ξινή γεύση του σουμάκ οφείλεται στην παρουσία οξικού οξέος, κυρίως του κιτρικού οξέος.
Το σουμάκ χρησιμοποιείται συνήθως σε μορφή σκόνης, και προσθέτει βάθος γεύσης και χρώμα σε πολλά πιάτα. Συναντάται σε ποικίλες κουζίνες, όπως η τουρκική, η περσική, η λιβανέζικη, και η γεωργιανή κουζίνα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, ρύζι, ψητά κρέατα, λαχανικά, αλλά και σε πιάτα με ψάρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης του λεμονιού σε συνταγές, προσθέτοντας την απαραίτητη οξύτητα.
Το σουμάκ αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ